Wie is Napoleon?

Napoleon is in 1769 geboren in Ajaccio, de Franse hoofdstad van het eiland Corsica. Zijn gezin kwam uit Italië en ze hadden niet veel geld. Napoleon was vanaf jonge leeftijd al een slimme jongen en daarom heeft zijn vader een beurs voor hem weten te regelen. Hij begon in Frankrijk met een opleiding aan het monnikencollege. Hij was zo slim dat hij in 1785 een vervroegd examen deed en op zestien jarige leeftijd al benoemd werd tot tweede luitenant. In 1790 ging hij uiteten en maakte kennis met zijn toekomstige vrouw; Yeyette de Beauharnais. Napoleon noemde Yeyette niet bij haar eigen naam maar bij de bekende naam “Joséphine”. Napoleon zou meerdere keren hebben gezegd dat Joséphine de liefde van zijn leven was, maar zowel Joséphine als Napoleon gingen vreemd in het huwelijk.

Veroveringen van Napoleon

Napoleon leefde in een chaotische tijd in Frankrijk. Eerst had je de Franse revolutie, hierna volgde de Terreurbewind en de Directoire en als laats de burgeroorlog en de hyperinflatie. Tijdens zijn regering heeft Napoleon constant oorlogen gehad met onder anderen de Pruisen, Rusland, Groot-Brittannië en Oostenrijk. In 1795 versloeg hij de contrarevolutionairen waardoor hij de landmacht in handen kreeg. Door deze actie doken veel troepen op in Europa. De meest indrukwekkende verovering van Napoleon was de slag bij Austerlitz. De slag vond plaats in 1805 waar hij 85.000 Russische soldaten heeft verslagen met een eigen leger van 75.000 manschappen. Napoleon had een goede kwaliteit voor tactische strategieën. Zo maakte hij bij deze veldslag gebruik van een berg-dal-situatie waardoor hij de vijand in twee verschillende groepen wist te splitsen, om vervolgens vanuit de hoge bergen aan te vallen.

Napoleon als keizer

Napoleon pleegde in november 1799 de bekende staatsgreep. Echter beschouwde het Franse volk hem als een “redder van de natie”, vanaf dit moment had Napoleon de macht in Frankrijk. Zijn macht werd pas absoluut toen hij in 1804 in de Notre-Dame als keizer van Frankrijk werd gekroond. Vanaf 1806 heeft hij de macht over bijna heel Europa, zijn positie was op dat moment een “Verlicht despoot”. Hij heerst hierdoor alleen, maar laat zich leiden met ideeën van de verlichting zolang hij dit zelf graag wilt.

De dood van Napoleon

In 1813 wordt Napoleon officieel verslagen door door de legers van Zweden, Oostenrijk, Rusland en Pruisen. Hierdoor is Nederland weer onafhankelijk geworden net als veel andere landen. De omvang van de slag van Waterloo was heel erg groot. Het aantal doden zal tussen de 10.000 en 20.000 zijn geweest en naar schatting waren er wel 50.000 gewonden door de veldslag. Voor de slag van Waterloo was Napoleon verbannen naar het eiland Elba en hij keerde terug vlak voor de veldslag, zijn oude vijanden hebben hun leger bij elkaar gehaald om het nogmaals te verjagen. Mensen beweren dat Napoleon de slag verloren zou hebben omdat de organisatie van het leger niet zo sterk zou zijn als voorheen. Ook ontbrak belangrijke generaals van het leger of waren ze door Napoleon op de verkeerde post gezet. Napoleon verloor de strijd en hij werd door de Fransen afgezet en door de Engelse verbannen naar een eiland genaamd Sint-Helena, waar hij na enkele eenzame jaren op een onbekende maar verdachte wijze kwam te overlijden. De omstandigheden op het eiland waren niet al te goed en er gingen geruchten rond dat de Britste overheid achter de dood zat van Napoleon. De officiële doodsoorzaak lijkt maagkanker maar later kwamen er geruchten dat hij vergiftigt zou zijn, dit is echter nooit bewezen. Napoleon ligt begraven in de “Dôme des Invalides” in Parijs. 

Bekijk per categorie
Meest bekeken