Er zijn verschillende aanleidingen die samen hebben gezorgd voor de Franse revolutie. Het begon in 1789 toen koning Lodewijk de belasting wou gaan verhogen. Dit omdat de de Franse staat veel schuld had die hij graag wou verlichten. Om dit plan uit te voeren riep de koning voor het eerst sinds tijden de Staten-Generaal bijeen. De Staten-Generaal bestond toen uit drie verschillende standen. Dit was de eerste stand, ofwel de geestelijke, de tweede stand, ofwel de adel, en als laatste de derde stand ofwel de burgers. De verschillende standen stemde niet in met het nieuwe voorstel van de koning, en daarna kwamen ze met een lijst bekend als de “Cahiers de doléances”. Op deze lijst stonden alle klachten die de bevolking had. De derde stand ofwel de bevolking was vooral ontevreden over dat er per stand werd gestemd en niet per hoofd, ondanks dat de derde stand veel meer vertegenwoordigers had dan de andere standen. De ontevredenheid van de stand leiden uit tot een ruzie tussen de standen en de derde stand riep zich uit tot een Nationale vergadering. De koning vond dit geen goed idee en besloot de derde stand uit de standenvergadering te zetten. De derde stand plechten een eed dat zijn niet uiteen zouden gaan totdat ze Frankrijk een nieuwe grondwet zouden geven. Terwijl dit aan de hand was ging ook het gerucht rond dat de soldaten van de koning Parijs binnen zouden vallen, om wapens te bemachtigen werd op 14 juli 1789 de gevangenis van Bastille aangevallen. De reden hiervoor was het ontslag van Jacques Necker die de derde stand had verdedigd en daardoor populair was bij de bevolking. Het ontslag van Jacques Necker zorgde bij een groot deel van de bevolking voor veel woede. De bestorming van Bastille wordt dan ook gezien als het beginpunt van de Franse revolutie. 14 Juli is nog altijd een feestdag in Frankrijk.
Na de aanleiding van de Franse Revolutie werd er een Nationale vergadering georganiseerd. Deze vergadering staat ook wel bekend als de “Verklaring van de rechten van de mens en burger”. In deze vergadering werden de ideeën van de Verlichting omhoog gebracht. Veel verschillende edelen en het koningspaar proberen het land uit te vluchten. Ze probeerde in 1791 een vluchtpoging te doen maar werden ontdekt en terug in het kasteel gezet, waardoor ze hun status helemaal verloren. In dit jaar kwam de Nationale vergadering ook met de nieuwe eerste Franse grondwet. In deze nieuwe grondwet werd bepaald dat de koning geen wetgevende macht meer zou hebben en deze zou liggen bij de wetgevende vergadering. De macht van de koning werd dus sterk beperkt, ook werd de macht van de geestelijkheid afgeschaft. Een jaar later in 1792 werd besloten de koning toch helemaal af te schaffen wat betekend dat Frankrijk vanaf dat moment een republiek is geworden.
Helaas was er ook veel onrust binnen de Nationale Conventie. Er werden binnen de conventie twee verschillende comités opgericht; De comité van Algemene veiligheid en de comité van Algemeen welzijn. Het was pure chaos in de Franse staat, de jaren die volgen worden ook wel de terreur tijd genoemd. In deze tijd werden er tienduizenden mensen vermoord, geëxecuteerd en in de gevangenis gestopt. Ondertussen was er ook een oorlog bezig met de Pruisen en met Oostenrijk. Hierna kwamen de Jacobijnen aan de macht, de Jacobijnen hoorde bij het comité van Algemeen welzijn en ze wouden graag dat mannen in Frankrijk algemeen kiesrecht zouden krijgen. De Jacobijnen zagen echter overal “vijanden van de revolutie” hierdoor lieten ze duizenden mensen onthoofden. Ook werd door de Jacobijnen het christendom verboden, ze hebben massaal verschillende geestelijke vermoord. De koning, Lodewijk XVI werd beschuldigd van verraad en werd onthoofd, zijn vrouw Marie-Antionette werd een korte tijd daarna ook onthoofd. Het volk was het niet eens met de vele moorden van de Jacobijnen, ze kwamen in verzet en de leider eindigde in 1794 zelf ook onder de guillotine. Hierna is een tijd de Girondijnen aan de macht geweest. Dit was een bestuur dat bestond uit vijf mensen met uitvoerende macht. De Girodijnen waren ook niet gewild door de bevolking en er kwam weer veel opstand. In 1799 pleegde Napoleon een staatsgreep waardoor er een einde aan werd gemaakt. Deze staatsgreep wordt ook gezien als het einde van de Franse revolutie.
De Franse revolutie zorgden voor een nieuw aantal rechten voor de burgers. Zo had het volk nu een vrijheid van mening uiting en mochten zij zelf kiezen in welke godsdienst zij wouden geloven. Een ander gevolg van de revolutie was dat Napoleon zichzelf kroonde in 1804 als keizer van Frankrijk en met deze macht veroverde hij een groot deel van Europa. De grondwet die ontstaan was uit de Franse revolutie werd aangepast door Napoleon met een eigen wetboek die ook wel de “Code Napoleon” werd genoemd, ook hierin stonden verlichte ideeën zoals gelijkheid en vrijheid. Vanaf dat moment was iedereen zo goed als gelijk, van adel of een burger iedereen had even veel te zeggen en betaalde bijna hetzelfde. Je kunt dus zien dat de Franse revolutie belangrijk en goed was voor de derde stand maar de adel en geestelijke zijn minder belangrijk geworden en hebben dus meer verlies. Als we kijken naar de impact die de Franse revolutie heeft gehad op de wereld zou je kunnen zeggen dat zonder de Franse revolutie er geen grondwet was geweest aangezien Napoleon deze naar voren heeft gebracht tijdens zijn regering. Ook is er door Napoleon de verplichting van de achternaam ingezet zodat het makkelijker was personen te identificeren en administreren. Europa zou qua grenzen er ook helemaal anders uitzien want door de revolutie en verschillende veroveringen is Europa tot stand gekomen als het nu is. Het bestuur zou er helemaal anders uitzien, we zouden mogelijk nog in een standenmaatschappij kunnen leven en er zou geen vrijheid bestaan voor de gewone burgers. Als laatste positieve gevolg hebben we de verspreiding van de verlichting. Hierdoor werd het meer geaccepteerd om te experimenteren met de wetenschap doordat de geestelijk minder macht hadden in Frankrijk en later Europa.