Een recept dat we natuurlijk niet kunnen overslaan als het over de Franse keuken gaat is het recept Ratatouille. Ratatouille is rond 1778 ontwikkeld toen veel militairen het gerecht aten omdat het gemakkelijk te bereiden is, het werd door de militairen ook wel “rata” genoemd. De klassieke Ratatouille die op vandaag de dag gegeten wordt heeft niet veel meer weg van de originele aangezien de ingrediënten die we nu gebruiken toen nog niet in Europa te vinden waren, zoals de aubergine en courgette. Ratatouille wordt vaak geserveerd met brood, aardappelen pasta of rijst. Veel mensen kennen het gerecht van de bekende Disney film “Ratatouille”.
Het recept van de uiensoep bestaat al heel erg lang, sterker nog, de Romeinen aten het al. De ui is een makkelijk te planten en goedkope groente waardoor het makkelijk is om eten mee te bereiden. De exacte oorsprong van de soep is niet te achterhalen, sommige mensen geven de eer aan Lodewijk XV die na de jacht zijn keuken leeg zou hebben aangetroffen en besloot om met een ui, boter en champagne een soep te maken. In sommige delen van Frankrijk is het traditie bij bruiloften om het paar tijdens hun huwelijksnacht wakker te maken om daarna uiensoep te delen. Uiensoep wordt vaak geserveerd met brood en/of kaas.
Crème brûlée is een traditioneel dessert uit Frankrijk. Het dessert bestaat al honderden jaren uit smaakvolle ingrediënten en wordt over de hele wereld gegeten. Het staat bekend om het krokante gekarameliseerde suiker laagje bovenop de custard. De oorsprong van het dessert is niet helemaal duidelijk, maar er gaat een theorie rond dat in de 17e eeuw het voor het eerst zou worden geserveerd aan Franse adel. De traditionele manier om de suiker te verhitten is door middel van een ijzeren schijf aan een steel die boven het vuur wordt gehouden, daarna wordt de schijf vlak boven de suiker gehouden zodat deze zal smelten.
Een gestoofd Frans recept dat oorspronkelijk bij de boeren vandaan komt is de “Boeuf Bourguignon. Het is een runderstoofschotel die vroeger is ontstaan doordat arme boeren de taaiste delen van hun vlees niet konden verkopen op de markt. Ze gaarde het vlees langzaam in een pan zodat ze dit konden eten. Het recept is door de eeuwen vrij het zelf gebleven maar er zijn wel kruiden aan toegevoegd als tijm en laurierblad. Zoals de naam van het gerecht laat zien is het gerecht vooral gebonden aan Bourgondië, sommige mensen zweren er dan ook bij dat het alleen gemaakt moet worden met de lokale Charolais, ofwel koeien met een laag vetgehalte. Het gerecht wordt meestal met aardappelpuree of krieltjes gegeten en de meeste restaurants zullen er een speciale wijn bij aanbieden.
Een macaron is een zoet, luchtig koekje met een zachte vulling. De klassieke zoetwaren worden tegenwoordig in allerlei soorten geuren, kleuren en smaken gemaakt. De zoetigheden komen uit Frankrijk en worden sinds 1930 gemaakt in de huidige vorm. In de vroege middeleeuwen werden er bitterkoekjes gebakken, dit recept werd later uitgebreid tot de “Macaron de joyeuse” wat bestond uit amandel, vanille en honing. Tijdens de Franse revolutie begonnen de koekjes steeds meer aandacht te krijgen omdat nonnen de koekjes gingen verkopen. De Macaron die we nu kennen wordt sinds 1930 gemaakt in bakkerijen door Parijs. Waar het recept precies vandaag komt is niet duidelijk, maar er wordt gedacht dat het uit de Ladurée bakkerij komt in Parijs.